המתכון המושלם לגולאש גיאורגי שיגרום לכם ללקק את האצבעות!
דמיינו את זה: אתם מדליקים את הכיריים, מריחים את התבלינים הקסומים, ורואים את הסיר רותח, מלא בכל טוב. זה מה שמחכה לכם כשאתם מכינים את הגולאש הגיאורגי המדהים הזה. זה מתכון שמביא אתכם ממש אל המהות של המטבח הגיאורגי, ואותי הוא תמיד מחזיר לניחוחות הבית של סבתא, של אמא, של כל הגאווה המסורתית של המדינה הססגונית הזו. ואם אתם חושבים שהמתכון הזה הוא רק עוד מנה חמה – תחשבו שוב. מדובר כאן באוכל שממכר ואגדי, פשוט קשה להפסיק לאכול ממנו!
זמן הכנת המתכון, רמת קושי וכמות אנשים
- זמן הכנה: 60 דקות
- רמת קושי: בינוני
- מינון: 4-6 מנות
הרכיבים הדרושים לגולאש גיאורגי
כעת, כשאתם כבר מתרגשים מהמחשבה על המנה, בואו נגלול לרשימת רכיבים. המצרכים כאן הם הכוכבים האמיתיים שמביאים את כל הטעמים למרכז הבמה, ומדי פעם הם אפילו מתערבבים בסודיות עם טעמים חדשים!
- 1 ק"ג בשר בקר קצוץ
- 2 בצלים בינוניים קצוצים דק
- 3 שיני שום קצוצות או מועכים
- 2 גזרים בינוניים קצוצים
- 1 פלפל חריף (לפי טעם) קצוץ (אופציונלי, אבל מומלץ!)
- 3 כפות של רסק עגבניות
- 2 כוסות מים (או ציר בשר)
- מלח ופלפל לפי הטעם
- תבלינים: כמון, פפריקה מתוקה, תימין ועלה דפנה
ואם יש לכם מגבלה תזונתית או שאתם מעוניינים לנסות גרסה טבעונית, אפשר פשוט להחליף את הבשר בחומוס מבושל או הטופו! הוא ספוג טעמים ונשאר עדין. אין תחליף לתענוג הזה.
שלבי ההכנה של הגולאש
עכשיו, לאחר שנים שעמדתי במטבח והתרשמתי מהאומניות של השפים הגיאורגים, הגיע הזמן לשתף אתכם בשלבים המפורטים. אני מבטיח לכם, ברגע שתתחילו – לא תצליחו להפסיק לחשוב על הרגעים האלה של הכנת הגולאש!
- מחממים סיר גדול על חום גבוה ומוסיפים 2 כפות שמן זית.
- מוסיפים את הבצל ומטגנים עד שהבצל מתרכך וצבעו משתנה.
- מוסיפים את השום ומערבבים במשך דקה נוספת.
- כשהבצל והשום מצרפים אליהם ריח אגדי, מוסיפים את הבשר ומטגנים עד שהוא מתייבש ויוצר קרום.
- מוסיפים את הגזר הכתוש והפלפל החריף ומערבבים היטב.
- מוסיפים את רסק העגבניות ולוחצים על הכל יחד כדי שהוא ייספג בטעמים.
- שמים את המים או ציר הבשר ומביאים לרתיחה.
- מקפלים פנימה את התבלינים ומערבבים.
- מוסיפים את עלי הדפנה ומבשלים על חום נמוך במשך כ-40 דקות.
- כשהגולאש מבושל והניחוחות ממלאים את הבית, מכבים את הלהבה ומשאירים למנוחה לעוד 10 דקות.
חשוב מאוד להשקיע באיכות החומרים – זה ישדרג את המנה פלאים! חומרי גלם איכותיים הם המפתח להצלחה. ואל תתפלאו אם תגלו את עצמכם שוב ושוב במדף התבלינים, מנסים לשדרג את המתכון כל פעם מחדש.
תוספות ושדרוגים אפשריים
יש לא מעט דרכים לשדרג את הגולאש. כמה רעיונות:
- וספת קמצוץ של צ'יפס או פירה לתוספת פריכה.
- תוספת של ירקות שורש כמו תפוחי אדמה שמבושלים יחד עם הגולאש.
- קצת פטרוזיליה קצוצה על גבי המנה כשהיא מוכנה להגיש מרעננות נפלאה.
- אפשר גם להוסיף חסה רעננה בצד, שתשלים את החוויה.
שאלות ותשובות
אם אני רוצה להכין גרסה ללא בשר, מה אפשר לשים במקום?
במקום הבשר, אפשר להשתמש בחומוס, טופו או פטריות. כל אחד מהם ייתן מרקם ופיקנטיות שונים.
האם ניתן לשמר את הגולאש? אילו שיטות יש?
כן, ניתן לשמר במקרר עד 3 ימים, או להקפיא אותו לכמה חודשים. הכנת המנה מראש בד"כ משפרת את הטעמים.
מה כדאי להגיש לצד הגולאש?
תיהנו להגיש אותו עם לחם פריך, או עם אורז לבן. זה מוסיף עושר טעמים ללקוח.
אני מפחד מהחריף. האם זה חובה לשים את הפלפל החריף?
לא, זה לא חובה. פשוט תשתמשו בפלפל מתוק ואם אתם מעדיפים, אפשר לשים מעט פפריקה חריפה רק בשביל הטעם.
האם אפשר להשתמש בציר ירקות במקום ציר בשר?
בהחלט! ציר ירקות ייתן טעמים ייחודיים, ומפתיעה במדויק לשילוב הטעמים.
מה קורה אם אני לא אוהב כמון?
אם אתם לא אוהבים כמון, אפשר להחליף בתבלינים אחרים כמו קימל או תבלינים עונתיים.
למה חשוב להשאיר את המנה לנוח לפני ההגשה?
נוחו מכנות והטעמים מתערבבים ומסגירים את עצמם בצורה טובה יותר!
איך אני יודע אם הגולאש מוכן?
הגולאש מוכן ברגע שהבשר מתפורר בקלות ונשאר רך ומלא בטעמים.
איך שומרים על המנה שהוכנה?
שמרו בקופסה אטומה במקרר, ואם מתכננים לצאת לטיול, הקפיאו והשתמשו בשקיות אטומות לאוורור.
האם אפשר להכין את הגולאש יום מראש?
בהחלט! הכנת המנה יום מראש משפרת את הטעמים, ואפילו משדרגת את החוויה שלכם!
אם אתם נהנים מהמתכון הזה, אל תסלגו לשתף אותו עם חברים ואף להפיץ אותו ברשתות החברתיות. האוכל הגיאורגי שכולל את הגולאש הזה הוא פשוט מושלם – טעים להפליא ואגדי! תיהנו!