מחמצת כוסמין – מתכון מדהים וממכר
האם אי פעם הרגשתם את הריח של לחם טרי שנאפה מהמחמצת, עם קרום זהוב ופריך ומשום מה ראשכם החל לעוף אל מחוזות רחוקים? מדובר בתחושת הישג מעולה, כאשר אתם משיגים את הלחם הכי טעים שיש, ובעיקר כזה שלא מדובר בקנוי. מחמצת כוסמין מציעה את האתגר וההנאה שיש לטרוף במטבח, ובאותה נשימה, היא מספקת לחם עם טעמים מדהימים ובריאים. לכתיבת מתכון זה, אנו נשתמש בשיטות מסורתיות, שיקחו אותנו לימים של לחם סבתא משתלבר בתנור, ונזכר בהצלחות ובאכזבות של חוויית האפייה.
זמן הכנת המתכון, רמת קושי ולכמה אנשים המתכון מספיק
- זמן הכנה: 5 שעות
- רמת קושי: בינוני
- מספיק עבור: כ-8-10 לחמים בגודל בינוני
הרכיבים הדרושים
לפני שניכנס לעובי הקורה, חשוב לדבר על רכיבי המפתח שיביאו אותנו להצלחה המהוללת:
- 500 פ"ג קמח כוסמין מלא
- 1.5 כוסות מים חמים (כ-40 מעלות צלזיוס)
- 100 גרם מחמצת פעילה (אם אין לכם – תוכלו להתחיל לגדל אחת בבית – אין כמו מחמצת מצרכים שמתאימים לכל מצב)
- 10 גרם מלח גס
כמובן, אם אתם מעדיפים את הגלוטן שלכם מחוץ לעניין, אפשר להשתמש בקמח כוסמין ללא גלוטן (יש לשים לב לקנות כוסמין שעבר תהליך נפרד). אתם יכולים גם להוסיף תפוחים או אגסים קצוצים לשדרוג הלחם ולהעניק לו טוויסט מתוק.
שלבי ההכנה
עכשיו, כשיש לנו את כל הרכיבים, הגיע הזמן לצלול לתוך הפעולה. עקבו אחרי השלבים הבאים:
- מניחים את המחמצת בתוך קערה עם 200 מ"ל מים חמים ומערבבים עד שהמחמצת נמסה.
- מוסיפים לשם את קמח הכוסמין, מערבבים עם כף עד שזה מתמזג לחלוטין.
- מוסיפים את יתר המים ומערבבים שוב עד שהתערובת אחידה.
- בשלב זה, מוסיפים את המלח ומערבבים שוב.
- עוטפים את הקערה עם מגבת ומניחים לה להתפחה למשך כשעתיים.
- לאחר מכן, מעבירים את הבצק לשולחן, מתפיחים אותו לעצבו לנקודת התפחה שנייה למשך שעה נוספת.
- עוברים לשלב העיצוב – מגלגלים את הבצק לכדור ומעבירים לתבנית עם נייר אפייה.
- מניחים לו להתפחה שנייה למשך שעה נוספת.
- מחממים את התנור ל-230 מעלות ומכניסים תמונה עם מקל מים לחלל התנור (על מנת להשיג עדים).
- אופים את הלחם למשך 25 עד 30 דקות עד שהלחם הזהוב והפריך משגע את החושים.
והנה זה בא. קסם המחמצת קורה והלחם שלכם מוכן! זה הזמן לפתוח את התנור ולהתפלל שהכל יצא כמו שצריך. לראות את הלחם מזהב, עם קרום מפרץ והוא ניחוח שאין כמותו, מרגיש כמו סצנה מסרט.
תוספות ושדרוגים אפשריים
רוצים לשדרג את הלחם ולתת לו טאצ' ייחודי? יש לאינספור אפשרויות! אתם יכולים לשלב עדשים מבושלות, אגוזים קלויים, או אפילו קקאו וחלבה (לכאלה שאוהבים מתוק). חלטו את הבצק עם עיטור זרעי חמנייה או קצח, שיקל עליכם ליצור לחם מפרץ שיתפוס את כל הלבבות והפה.
שאלות ותשובות
האם ניתן להחליף את הקמח בקמח אחר?
תשובה: בהחלט! אפשר להשתמש בקמח חיטה, קמח תפו”ח או כל קמח אחר שאתם אוהבים. רק שימו לב שהתוצאה תהיה שונה במעט.
מה לעשות אם המחמצת לא מתפשטת?
תשובה: קודם כל, המצב הזה קורה לפעמים. חשוב לאחסן את המחמצת במקום חמים ולהתאזר בסבלנות. יתכן שהתהליך ידרוש עוד זמן.
כל כמה זמן צריך להאכיל את המחמצת?
תשובה: כדי לשמור על המחמצת פעילה, יש לאכול אותה כל 6-12 שעות בהתאם לאיכות החום במטבח.
האם אפשר לאפות בלחם עם מחמצת כוסמין? מה ההבדל?
תשובה: כן, מדובר בלחם בריא ומתקבל מאוד רך ונעים, אך אם תרצו לקבל תוצאה פריכה, זכרו להקפיד על תהליך האפיה כפי שצויין.
האם אפשר להוסיף טעמים אחרים?
תשובה: כמובן! אחת מהדרכים המדהימות היא לשלב עשבי תיבול – כמו רוזמרין או טימין. כל תוסף יכול להביא את הלחם למקום אחר.
האם יש זמן מומלץ לאכול את הלחם?
תשובה: אין כמו לפנק את עצמכם בלחם טרי מהתנור! תבשילים, גבינות, טחינות – כל דבר משתלב בצורה מושלמת.
כמה זמן ניתן לשמור את הלחם?
תשובה: הלחם יכול להחזיק עד שבוע, אך בקירור ויסודות הלחם יישמרו את הטריות.
האם ניתן להקפיא את הלחם?
תשובה: בהחלט! הוא ניתן להקפיא ללא בעיה, רק דאגו לעטוף היטב בשליפה פלסטית.
איפה כדאי לאחסן את הלחם?
תשובה: הכי טוב לשמור אותו בשקית נייר או כלי אטום, זה שומר עליו מפני לחות.
האם אוכל להכין מחמצת בבית?
תשובה: כן, זה קל יחסית. פשוט צריך לערבב קמח ומים, לחכות 5-7 ימים והמחמצת תתעורר לחיים!
כפי שראיתם, אפשר להכין את הלחם הכי טעים שיש, ברמות הגבוהות והחתיכות, לתת לו טעם אישי ולהרחיב את הרעיון היצירתי. נסו את המתכון המדהים הזה, שתפו עם חברים ברשתות החברתיות והפעילו את כוחות הקסם שלכם במטבח!