כאבי מפרקים – כל מה שרציתם לדעת!

כאבי מפרקים

מהו מפרק?

המפרקים נמצאים בנקודות החיבור בין שתי עצמות, או יותר. המפרקים הם אלו המאפשרים לאיברים לנוע ביעילות ובצורה נכונה וחלקה. מה שמאפשר את התנועה החלקה, בין היתר, הוא שילוב של חומרים שונים במפרק, למשל – עצמות, מעטפת המפרק (הנקראת גם קופסית), רצועות מייצבות, קרום הסינוביה המצפה את המפרק- האחראי גם על ביצוע המטבוליזם וייצור הנוזל הסינוביאלי המסכך את תנועת המפרק, וכמובן גם הסחוס- המשמש כבולם זעזועים למפרק, יוצר ממשק חלק בין העצמות ומגן על חלקי המפרק, כל אלו הכרחיים לתנועה היעילה של המפרק ולכן הסחוס חייב להישאר במצב תקין (חזק, גמיש , עמיד וללא מצבי דלקת או שחיקה). השילוב בין הגורמים חייב עשוי להיפגע כתוצאה מטראומה (תאונת דכים למשל), דלקת ברקמות או במפרק עצמו ושחיקה מכאנית.

מאמר בשיתוף אתר https://www.gout.co.il/

איך נוצרים כאבי מפרקים?

במצב בו אחד ממרכיבי המפרק נפגע, תיפגע גם תנועתו החלקה ווייווצר תהליך דלקתי הגורם לכאב. הסחוס, לאט לאט יאבד את חוזקו, גמישותו ובכך גם את יעילותו מה שיביא למצב בו פני השטח של המפרק לא חלקים יותר. תופעה זו תגרום לתגובת שרשרת, דלקות מקומיות, הצטברות נוזלים, דלקות מפרקים כרוניות, ציסטות ועוד.

תופעה זו לרוב תופיע אצל נשים יותר מאשר אצל גברים, וזאת כתוצאה מהמבנה האנטומי שלהן. אמנם תופעה זו בד"כ מופיעה בגילאים מאוחרים, אך היא עלולה להתפרץ גם אצל אנשים צעירים מכמה סיבות: פעילות ספורטיבית לא מבוקרת, נטיות גנטיות מסוימות, או כאחד התסמינים של מחלת גאוט. סיבות נוספות לכאבי מפרקים הן מחלות הורמונליות, פריקות כתף חוזרות, ועומס יתר.

כאבי המפרקים הנפוצים ביותר מופיעים במפרקים האחראים על נשיאת רוב המשקל, רוב הזמן, כמו מפרקי הברכיים והירכיים. ישנם מפרקים נוספים העלולים לסבול מכאבים או דלקות והם מפרקי הידיים וכפות הידיים, מפרקי הכתפיים, עמוד השדרה והקרסוליים. אין מניעה ששני מפרקים או יותר ייפגעו במקביל.

אז מה עושים עם כאבי המפרקים?

נתחיל מהמובן מאליו – מומלץ למנוע את כאבי המפרקים בטרם היווצרם, וזאת ע"י פעילות ספורטיבית מבוקרת- פעילות ספורטיבית עצימה אשר נעשית בצורה שאינה מבוקרת וללא סרגל מאמצים (למשל אדם אשר ירוץ 10 ק"מ במהירות גבוהה ללא הכנה מקדימה וביצוע של ריצות קצרות יותר לפני כן) מעלה את הסיכוי לכאבי פרקים, שמירה על תזונה נכונה, הימנעות מעומס מיותר על המפרקים, המינעות מעבודה פיזית עצימה (נשיאת משקלים, למשל), הליכה עם נעליים נכונות, שמירה על משקל תקין (אנשים הסובלים ממשקל יתר מעלים את סיכוייהם לסבול מכאבי מפרקים ביחס לאנשים בעלי משקל תקין, וכן מעלים את הסכנה לחלות במחלת גאוט).

במידה וכבר התחילו הכאבים, ניתן באמצעות הנ"ל לנסות למנוע את ההתקף הבא, אך ההצלחה לא מובטחת.

על מנת לסייע לגוף להתמודד עם כאבי המפרקים ניתן לפנות לרופא/אורתופד ולקבל תרופות או זריקות נוגדות דלקת, לבצע טיפולי פיזיותרפיה. ברפואה האלטרנטיבית ניתן להעזר בעיסויים למיניהם, דיקור סיני ושיטות טיפול טבעיות אחרות (כמו תרופות טבעיות). בנוסף, במקרים של דלקות כרוניות, הטכנולוגיה היום מאפשרת לבצע ניתוח החלפת מפרקים, אך מומלץ לנסות טיפול תרופתי או טבעי, להיוועץ ברופא מומחה ולקבל פרטים נוספים על הניתוח טרם קבלת ההחלטה לבצעו.

לסיכום

כאבי מפרקים הם אינם תופעה נעימה, והם יכולים להימשך זמן רב (מימים בודדים עד חודשים ואף שנים!), עם זאת, באמצעות טיפול נכון ומבוקר ניתן למנוע את הופעתם מלכתחילה, או את הופעתם החוזרת. במידה ואתם כבר סובלים מכאבי מפרקים, אנו ממליצים לפנות לאורתופד כדי לקבל את הטיפול המתאים ביותר עבורכם.

 

תהיו בריאים!

כללי
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
טיפולים בכאבי גב – האם זה תמיד יעזור ואיך להימנע מכאבים מתמשכים
ישנם אנשים רבים אשר סובלים מכאבי גב, ואפשר לומר כי מדובר באחת מהבעיות הרפואיות הנפוצות ביותר. הרבה...
קרא עוד »
יול 05, 2021
מגה גלופלקס תוסף תזונה
מגה גלופלקס נחשב לאחד מתוספי התזונה המוכרים והידועים ביותר. מדובר על תוסף תזונה המכיל גלוקוזאמין...
קרא עוד »
יונ 30, 2020
טיפול בפיגמנטציה – המדריך המלא
העור שלנו נולד גמיש וחלק ברוב המכריע של המצבים, ואלמלא בעיה רפואית של העור ופגמי הזמן, העור שלנו היה...
קרא עוד »
אוק 21, 2021