מערכת החינוך הכניסה שיעורי כישורים חברתיים למערכת הלימוד של הילדים ולמעשה מכניסה מערכי שיעור כבר מגיל הגן. מדוע חשוב להשקיע בכישורי חברתיים ולמה אי אפשר לתת לילדים ללמוד את זה לבד מהחיים.
מהם כישורים חברתיים
מדובר על היכולת לנהל תקשורת בריאה ביני לבין האנשים שסביבי, להכיר ולהיות מודע לרגשות שלי ולהבין את רגשות האדם שמולי. כדי לנהל תקשורת בריאה יש צורך ביכולות כמו חמלה, אמפתיה, אפשרות לניהול ויכוח בצורה נעימה, התמודדות עם אכזבה, תסכול וזעם.
כשמדובר בלימוד וגם פיתוח כישורים חברתיים אצל ילדים אנחנו לוקחים סיטואציות מחיי הילדים, בזמן אמת, ועוצרים אותן בשביל ללמוד מהן. מבקשים מהם להסביר מה הם מרגישים כרגע, שואלים אותם איך דעתם החבר מרגיש באותו הרגע ונותנים שמות לתחושות ורעיונות כיצד אפשר לפתור את הסיטואציה עם מינימום פגיעה לשני הצדדים.
למה חשוב שיהיו כישורים חברתיים?
הילד שלנו חכם, מצליח, נעים למראה ובכל זאת אין לו חברים בכלל, אולי כי חסרים לו כישורים חברתיים? ילדים שלא לומדים כיצד לתווך את עצמם לעולם, לסביבה, לחברים, עלולים להיות ישירים מדיי, חסרי טאקט, לנהוג בתוקפנות ולכפות את דעתם על אחרים. מצבים אלה יוצרים דחייה אצל ילדים אחרים ומהר מאוד הילד המוצלח ימצא את עצמו ללא חברים. חברים חשובים לילדים בשביל בטחון עצמי, חברה לבילוי ולילדים תמיד שואפים להשתייך לקבוצת השווים.
למה צריך שיעור מיוחד בשביל זה
מורים מנצלים כל הזדמנות אפשרית כדי ללמד ילדים על כישורים חברתיים אבל בשיעורים מכוונים יש אפשרות לדון על סיטואציות מדומות שלפעמים ילדים מתביישים להודות שהם מרגישים בצורה כזאת או אחרת. כך לומדים כיצד הם יכולים לשפר את כישוריהם החברתיים.
> המאמר באדיבות המרכז לכישורים חברתיים