הרצועה הצולבת הקדמית בברך היא אחת מארבע הרצועות העיקריות בברך. יש לה תפקיד מרכזי בייצוב הברך. קרע ברצועה היא אחת הפציעות השכיחות והמשמעותיות. היא עלולה לקרות עקב תנועה לא נכונה, נפילה, תאונה ועוד ומאופיינת בחבלה סיבובית. כל מי שנפגע חש במיידית כאבים והגבלה בתנועה. סימפטומים נוספים הינם נפיחות בברך וקושי בדריכה. אבחון קרע נעשה במספר מישורים ושלבים. ראשית – על פי הסימפטומים הראשוניים האלו אשר מדווחים לרופא האורתופד. כל אלו בתוספת בדיקה גופנית מובילה אותו למסקנה הכמעט ברורה שמדובר בקרע ברצועה.
בדיקות משלימות
בדיקות משלימות נעשות על ידי צילום רנטגן. עם זאת צילום זה אינו מדגים את רצועת הסחוס והמניסקוסים אך כן יכול להדגים שברי תלישה אם קיימים וסימנים נוספים. בכך מאפשר לחזק את האבחנה הראשונית. על מנת לקבל תמונה מושלמת ומלאה עושים צילום MRI התורם לאבחון מוחלט לגבי הקרע. בעזרתו ניתן לקבל מידע על מידת הנזק בברך, ואם יש פגיעה רצועתית נוספת, פגיעה אחרת במניסקוסים או סחוס הברך. תמונת מצב מקיפה הכרחית לטובת תכנון הטיפול הרצוי.
טיפולים ופרוצדורות
ניתן למצוא מגוון של טיפולים המתאימים לחבלה זאת. הם נקבעים מהקל לכבד, בהתאם לנזק הקיים, לצורך ועוד. הטיפול הראשוני מתמקד בקבלת מרשמים לשיכוך כאבים, בהורדת נפיחות ובפיזיותרפיה להחזרת טווחי תנועה וחיזוק שרירי הברך. במידה ויש פגיעה רב רצועתית ניתן לשקול שימוש בתומך ברך לתקופה זמנית. הרצון והצורך הוא לחזק במיידית את שרירי הברך התומכים בה. פרוצדורות מתקדמות יותר הם ניתוחים לשיקום. אצל ספורטאים תחרותיים, למשל, הנטייה היא להמליץ עליהם במהירות האפשרית כדי להחזירם לפעילות. מומלץ לקבל שירותי אבחון וטיפול אצל אורתופדיים המתמחים בברכיים. הם בעלי ידע רב וניסיון עשיר ויכולים לסייע לכל נפגע. למידע נוסף ד"ר ליאור לבר