התמודדות עם קרטוקונוס – תנו למומחה ללוות אתכם בדרך
לגלות שיש לך קרטוקונוס זו בשורה לא קלה לעיכול. לא מדובר במחלה שרבים מכירים, ולכן לשמוע מרופא העיניים את האבחנה זה די מפתיע. רבים גם חושבים שמחלות עיניים הן עניין של הגיל השלישי, בעוד שקרטוקונוס בדרך כלל מופיעה בסוף גיל ההתבגרות. אז איך מתמודדים עם מחלת עיניים שמשבשת את הראייה בגיל צעיר? איך אפשר לטפל בה ולראות טוב יותר? התשובות במאמר הבא.
אז מהי מחלת הקרטוקונוס?
מדובר במחלה שגורמת לקרנית העין להתעוות בצורה שמשפיעה על הראייה. העין האנושית בנויה ממספר שכבות, שאחת מהן היא הקרנית. הקרנית היא החלק הקדמי של העין שמצפה את הקשתית והאישון. כלומר, מדובר בחלק עגול שמקיף את "הצבע של העין". המבנה התקין של הקרנית הוא מבנה של כיפה מעוגלת. עם זאת, מחלת הקרטוקונוס גורמת לשינוי במבנה של הקרנית, מדקקת את המרכז שלה וגורמת לקימור שלה. כך נוצר מצב שבו הקרנית מקבלת צורה של חרוט.
השינוי במבנה הקרנית גורם לבעיה גדולה לראייה. המבנה שנוצר לקרנית אינו סמטרי, ולעומת מצב קלאסי של אסטיגמציה שניתן לתקן בעזרת הוספת צילינדר לעדשות המשקפיים או לעדשות המגע, כאן נדרש תיקון אופטי אחר.
ממה המחלה נגרמת?
עדיין לא לגמרי ברור. מחקרים רבים נערכו בנושא אבל לא הגיעו למסקנה חד-משמעית באשר לגורמים למחלה. עם זאת, נמצא חשד לגורמים גנטיים. אז אם אחד מבני המשפחה אובחן כחולה קרטוקונוס, כדאי שגם אתם תהיו במעקב של רופא עיניים ותבצעו מיפוי קרנית מדי פעם בפעם. מדובר בבדיקה שמתבצעת כמו צילום, לא כואבת ולא פולשנית.
איך אפשר לראות טוב יותר למרות מחלת הקרטוקונוס?
ישנם כמה פתרונות אופטיים שמשפרים את הראייה לסובלים מקרטוקונוס. ככל שהקרנית הופכת יותר ויותר קמורה, עדשות משקפיים לא מצליחות לתת תיקון אופטי מיטבי. במקרה כזה פונים לפתרונות של עדשות מגע. בזכות הקרבה של העדשות לעין אפשר ליצור מבנה שמדמה קרנית "מושלמת", והעיוותים של הקרנית מתוקנים על ידי הדמעות של העין. זה פתרון מעניין שקורה בעדשות מגע קשות למיניהן. יש עדשות מגע קשות נושמות, עדשות מגע סקלרליות וגם עדשות היברידיות – שהן בחלקן רכות ובחלקן קשות.
חשוב לפנות לאופטומטריסט מומחה לקרטוקונוס. ההמלצה שלנו היא על דורון ברויטמן מאופטיקה דורון בפתח תקווה. מאחוריו היסטוריה של לקוחות מרוצים שמצליחים לראות מצוין למרות הקרטוקונוס בזכות התאמת העדשות המקצועית שדורון ערך להם.