טיפול תרופתי במאניה דיפרסיה

מניה דיפרסיה היא הפרעה נפשית משמעותית, והחולים במאניה דיפרסיה נוטים לסבול משינויים קיצוניים במצב הרוח. על פניו, נראה נורמלי לגמרי – כל בני האדם חווים שינויים במצב הרוח. ההבדל הוא שהסובלים ממניה דיפרסיה חווים את השינויים האלה במלוא העוצמה ותוך התנהגות חריגה – רגע אחד הם על גג העולם ומאושרים ללא גבול, ורגע אחר כך – נכנסים לדיכאון עמוק שמלווה בפסימיות ובחוסר חשק לצאת מהמיטה. המאמר שלפניכם יסביר על המחלה ועל דרכי הטיפול וההתמודדות איתה. הבשורה הטובה היא: אפשר לחיות חיים איכותיים ופעילים גם עם מאניה דיפרסיה.

מה זה מאניה דיפרסיה?

מאניה דיפרסיה היא הפרעה המתאפיינת בשינויים חדים במצב הרוח ובאנרגיה הכללית – ממצב רוח מצוין שמתבטא, לדוגמה, בקניות מרובות ובזבוז כספים, למצב של דיכאון עמוק שמתבטא בהסתגרות. השכיחות של ההפרעה בקרב האוכלוסייה העולמית נעה בין 1-3 אחוז, כששיעור הגברים והנשים זהה. עם זאת, נמצא כי גברים סובלים יותר מהתקפים של מאניה – התפרצויות שמחה בלתי נשלטות שטומנות בחובן גם סכנות, ואילו נשים סובלות יותר מהתפרצויות של תקופות דיפרסיה – דיכאון. הגיל הממוצע להתפרצות של ההפרעה הוא 19.

מהם התסמינים של המחלה?

כאמור – כולנו, כבני אדם, חווים ימים של שמחה וימים של עצבות כחלק מהחיים, ולומדים לקבל את תנועת הגלים הזאת. בהפרעת מניה דיפרסיה, התסמינים הם חריגים ומגיעים במלוא עוצמתם, עד כדי שעלולים ממש לסכן חיים כיוון שהאדם מנותק מהמציאות. המאניה מתבטאת במצב רוח מרומם, דימוי עצמי גבוה, פעלתנות יתר, מתירנות מינית, פיזור כספים, תחושת עליונות, רגזנות, אי-שקט ועוד. מנגד, מצב של דיכאון מתאפיין במצב רוח ירוד, חרדה, היעדר אנרגיה, אובדן הנאה מהחיים, רגשות אשם, חוסר תיאבון, מחשבות על מוות ותחושת עצבות כללית. מובן שגם במצב של מאניה וגם במצב של דיפרסיה, המטופל עלול לעשות מעשים ללא חשיבה מוקדמת. ישנם מקרים בהם במהלך התקפים המטופל מתאשפז דווקא כדי למנוע את ההתנהגות המסוכנת.

מהו אופן הטיפול?

הטיפול במאניה דיפרסיה מתמקד בעיקרו בטיפול תרופתי סדיר. עם זאת, יש יתרון משמעותי מאוד בטיפול פסיכותרפי (שיחות) שיכול להיעשות במסגרת משפחתית ובקבוצות תמיכה וגם בשיחת אחד-על-אחד עם איש מקצוע. בתקופות של החמרה בהן יש חשש לחיי המטופל או לסביבתו, לדוגמה במצב של מחשבות אובדניות או בפרצי אלימות, לעיתים יש צורך במסגרת של אשפוז.

איזה תרופות יש למאניה דיפרסיה?

למאניה דיפרסיה יש תרופות שונות אפשריות, חלקן משמשות כטיפול אחזקה שוטף למניעת התקפים והחמרה, וחלקן טובות לטיפול ממוקד בהתקפים חריפים. בין התרופות בהן עושים שימוש הן מייצב מצב רוח כדוגמת ליתיום, תרופות נוגדות מצב של פסיכוזה כמו אביליפיי, ריספרדל, הלדול ועוד ותרופות הרגעה ממשפחת הבנזודיאזפינים כמו קלונקס ולוריבן. בתקופות מסוימות יש יתרון בנטילה של מספר תרופות להשפעה משולבת.

איך חיים עם מאניה דיפרסיה?

למרות הדימוי הרע שיש למחלות נפשיות, כדאי לדעת שניתן לנהל אורח חיים רגיל לגמרי כשמקפידים על טיפול יעיל המשלב בין טיפול תרופתי לטיפול פסיכותרפי שעוזר מאוד להתמודד עם ההפרעה ולהתגבר על משברים יום-יומיים. ניתן לנהל חיי זוגיות, וזוגיות תומכת ויציבה אף מסייעת בשיפור המצב ותורמת לתחושה כללית משופרת.

כללי
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
מהם אחוזי נכות וכיצד הם נקבעים?
אחוזי נכות מגיעים לכל אזרח ישראלי אשר חלה או נפצע, וכתוצאה מכך לא מסוגל להמשיך לעבוד. במקרה כזה, ניתן...
קרא עוד »
ינו 18, 2019
נהיגה תחת השפעת סמים – כל מה שצריך לדעת!
שימוש בסמים הפך למשהו נפוץ יותר בקרב אנשים רבים אך נהיגה תחת השפעת סמים אינה חוקית ומהווה סכנה לסביבה...
קרא עוד »
נוב 23, 2021
כמה זמן לוקח להכין עדשות מגע
ישנם שלושה סוגים שונים של תהליכי ייצור של עדשות מגע: הזרקה, חדירות גז ו- thermoforming. הזרקה נעשית על ידי...
קרא עוד »
נוב 13, 2022