הרטבה לילית הינה תוצאה שיכולה לנבוע מכמה גורמים שונים. בעוד שרוב האוכלוסייה נגמלים מהרטבה לילית עד גיל ארבע, ילדים רבים סובלים מתופעה זו גם עד גילאים מאוחרים ואף במקרים מסוימים גם בחייהם הבוגרים. באזור גיל שש רוב המרטיבים הינם זכרים כאשר בגיל ההתבגרות משתווה המספר. לאחר מכן, בחיים הבוגרים, רוב המרטיבים הינן נשים.
מהן הסיבות להרטבה לילית
הרטבה לילית יכולה להיגרם מכמה סיבות ואתחיל בפירוט מהסיבה הפחות שכיחה אל השכיחה יותר. גורמים רפואיים כמו דלקות בדרכי השתן, בעיות כילתיות ועוד יכולות לגרום להרטבה לילית ובניגוד למה שחושבים, בעיות רפואיות מהוות רק כ- 2 אחוזים מהסיבות להרטבה לילית בקרב האוכלוסייה. סיבות פסיכולוגיות יכולות גם הן לגרום להרטבה לילית וביניהן, קונפליקטים עם ההורים, בעיות חברתיות ועוד. סיבות פסיכולוגיות תופסות חלק ניכר מהסיבות להרטבה לילית, בערך כחמישית מין המקרים הינם מקרים בהם יש לטפל באמצעות טיפולים פסיכולוגיים בלבד. הסיבה השלישית והשכיחה ביותר הינה ליקוי בלמידה של ההתאפקות הלילית.
דרכי טיפול בהרטבה לילית
כאשר מדובר בבעיות רפואיות, הרי שיש לטפל במקור הבעיה בהתאמה למקרה הספציפי בין אם מדובר בדלקות, בעיות נוירולוגיות או כל סיבה אחרת. כאשר הגורם הינו פסיכולוגי נפשי, יש לטפל באמצעות טיפולי תרפיה ממוקדים. ישנן אפשרויות טיפול כמו שימוש בתרופות על מנת למנוע את ההרטבה או מניעת שתיית נוזלים טרם השינה. הבעיות בשיטות טיפול אלו הינן שלרוב הן אינן מטפלות במקור הבעיה ורק מונעות את הסימפטום מלהופיע למשך זמן מה. כאשר מדובר בשימוש בתרופות על מנת למנוע את ההרטבה והסיבה הינה פסיכולוגית אי ליקוי בלמידת ההתאפקות, הילד איננו לומד ומתקדם בתהליך על מנת להיגמל מההרטבה וסביר להניח שבעת שיפסיק עם התרופות גם ההרטבה תחזור. בעת מניעת נוזלים לפני השינה, הילד מתרגל לישון עם שלפוחית ריקה וכאשר בפעם מסוימת ישתה יותר נוזלים טרם השינה לא יהיה רגיל למצב זה וייתכן שההרטבה תחזור. דרך טיפול נוספת הינה שימוש בחיתולים מעל לגיל חמש בעת השינה. השימוש בחיתולים משדר לילדים שמצופה מהם להרטיב בלילה ולכן שימוש בחיתולים לא תמיד מטיב עם פתרון הבעיה.
כאשר מקור ההרטבה הלילית הינו ליקוי בלמידת ההתאפקות (מעל ל-70% מהמקרים), ניתן להשתמש במכשירים הנקראים זמזמים. הזמזם הינו מכשיר הנועד לאתר את התחלת ההרטבה הלילית ולהתחיל לצפצף על מנת להעיר את הילד. המטרה בשימוש בזמזם הינה לקשר אצל הילד בין פעולת ההרטבה, ההתעוררות וצלצול המכשיר על מנת להגיע לגמילה מלאה. שימוש בזמזם לבדו נמצא יעיל ב-30-40% מהמקרים אך ברוב המקרים איננו נמצא יעיל כשלבדו.
שיטת תרפי (Therapee)
ד"ר טל שגיא וד"ר קובי שגיא פיתחו את שיטת תרפי במשך זמן רב ולאחר עשרות שנות ניסיון ומומחיות בטיפול בבעיית ההרטבה הלילית. שיטה זו עושה שימוש במכשור מתקדם הדומה לזמזם המוכר הנקרא פיפימון. הייחודיות של הפיפימון באה לידי ביטוי בכמה גורמים וביניהם היכולת של הפיפימון להפריד בין לחות וזיעה על מנת למנוע התרעות שווא והאפשרות להשתמש במכשיר זה מבלי לחברו באופן ישיר לילד כך שיורדים הסיכויים שיתנגד לתהליך.
בנוסף למכשיר הפיפימון, שיטת תרפי עושה השימוש בתוכנה שפיתחו במיוחד הנקראת Therapee. תוכנה זו משמשת כמטפל האישי של הילד וההורים ועל ידי הזנת הנתונים באופן תכוף בתוכנה, מתבצע מעקב אחר התקדמות הילד בתהליך. בנוסף, התוכנה משמשת כמדריך מנחה להורים והילד בכל שלב בתהליך כאשר הינה מלאה בסרטוני הדרכה אליהם מגיעים ההורים והילד לאחר הזנת הנתונים של כל מקרה ספציפי.