העסקת מטפל זר – שכר, הפרשות ותנאים סוציאליים

כאשר משפחה מתחילה לשכור את שירותיו של  מטפל זר בסיעוד, היא למעשה הופכת למעסיק לכל דבר ועניין בעיני החוק, מה שמחייב אותה להקפיד על כל תנאי ההעסקה הקבועים בחוק. נקודת המוצא הבסיסית שחייבים להכיר ולדעת היא שמבחינת חוקי העבודה במדינת ישראל אין הבדל בין עובד ישראל לבין עובד זר, כך שחשוב להקפיד על זכויות העובדים הקבועים בחוק, שאי עמידה בהן יכולה לחשוף את המשפחה לתביעות. על מנת לסייע למשפחות המעסיקות או עומדות להעסיק מטפלים זרים בסיעוד ריכזנו את כל הדברים שצריך וחשוב לדעת בנושא.

היתר העסקה

קשישים סיעודיים אשר מצבם מחייב סיוע בפעולות היום יומיות ו/או השגחה במשך רוב שעות היממה זכאים לקבל היתר העסקת עובדים זרים בסיעוד. חשוב לזכור ולדעת כי לא ניתן להעסיק מטפל סיעודי זר ללא היתר זה! לקבלת ההיתר יש למלא טופס בקשה ברשות האוכלוסין וההגירה ולשלם את האגרה הנדרשת. כדאי לדעת שהחל מהחודש ניתן למלא את הטופס גם בצורה מקוונת! בנוסף להיתר ההעסקה חובה להירשם באחת מן הלשכות הפרטיות המורשות לטפל בהבאת והשמת עובדים זרים בתחום הסיעוד. 

חוזה עבודה

החוק מחייב את עיגון ההתקשרות עם המטפל הזר באמצעות חוזה עבודה אשר ייכתב הן בשפתו של המעסיק והן בשפה המדוברת ע"י המטפל הזר. חוזה העבודה יכלול את כל תנאי העסקתו של המטפל הזר ומומלץ מאוד למשפחות לפרט בו גם את חובותיו ותפקידיו של המטפל. יש לתת למטפל עותק של חוזה ההעסקה. 

תנאי עבודה 

מבחינת דיני העבודה בישראל אין הבדל בין העסקת עובד ישראל לבין העסקת עובד זר בכל הנוגע לתנאים סוציאליים. אי לכך משפחה המעסיקה מטפל זר בסיעוד מחוייבת לא רק להעניק לו שכר שלא יפחת משכר המינימום הקבוע בחוק אלא אף לדאוג לו לכל התנאים הסוציאליים הנלווים כדוגמת הפרשה לקרן פנסיה, ימי חופשה, ימי מחלה, דמי הבראה וכדו'. להלן ריכוז של כללים מרכזיים שצריך וחשוב לדעת: 

  • שכר המטפל הזר אינו יכול להיות פחות משכר המינימום הקבוע בחוק! 
  • העובד הזר זכאי ליום מנוחה בשבוע הנקבע לפי דתו ואמונתו – במידה והעובד נאלץ לעבוד ביום החופשי שלו הוא יהיה זכאי לתוספת שכר כקבוע בחוק. 
  • אסור בשום מקרה להעסיק עובד זר במשך 7 ימים בשבוע. 
  • חובה לבצע הפרשות לקרן פנסיה בהתאם לתעריפים הקבועים בחוק.
  • אם בחרתם להעסיק מטפלת זרה יש לזכור כי חוק עבודת נשים חל גם על עובדות זרות.
  • יש להעניק לעובד ימי כחופשה על פי המכסה הקבועה בחוק וכמו כן להעניק לו דמי הבראה גם כן על פי הקבוע בחוק.
  • המטפל זכאי בשנה לתשעה ימי חופשת חג בשכר מלא, ימי החג הנקבעים על פי דתו של המטפל. 
  • העובד הזר זכאי לתשלום כנגד היעדרות מן העבודה בשל מחלה (בהצגת אישור רפואי מתאים). 
  • על פי החוק על המעסיק לדאוג לעובד הזר לביטוח בריאות.

הפקת תלוש שכר לעובד זר סיעודי 

לא אחת עולה השאלה האם משפחה המעסיקה מטפל זר מחוייבת בנוסף לתשלום בהפקת תלוש שכר לעובד זר סיעודי. אז כדאי וחשוב לדעת שאין חובה על משפחה המעסיקה מטפל זר להפיק לו תלוש שכר.

זכויות המעסיק

חשוב לדעת כי גם למשפחות המעסיקות מטפלים זרים בסיעוד ישנן זכויות המעוגנות בחוק ואשר בכוחן להקל במעט על ההוצאות המרובות של המשפחות באמצעות ניכויי רשות משכרו של המטפל הזר. 

הוצאות על מגורים – כאשר המטפל הזר מתגורר בביתו של הקשיש, המשפחה המעסיקה יכולה לנכות הוצאות מגורים משכר המטפל – זאת על פי תקרה אשר נקבעה על פי אזור המגורים (כאשר מדובר בדירה בבעלותו של המטופל גובה הניכוי יהיה כמחצית מהתעריף הקבוע בחוק).

הוצאות נלוות למגורים – גם תשלומים כדוגמת חשבונות חשמל וארנונה ניתן לנכות משכרו של המטפל הזר.

הסכם כלכלה – ניתן להגיע להסדר בהסכמה הדדית בלבד (הסדר רשמי וחתום בהסכם העבודה) שעד 10% משכרו של המטפל הזר יינתנו לו במוצרים 'שווי כסף' – למשל במזון וכדו'. 

דמי כיס

קיים נוהג להעניק למטפל הזר בכל סוף שבוע 100 ₪ כדמי כיס. סכום זה מהווה חלק משכר הברוטו של המטפל הזר לכל דבר ועניין וניתן לקזזו מתשלום המשכורת החודשי. יש לציין כי על אף העובדה כי מדובר בנוהג ולא בחובה הקבועה בחוק, חשוב מאוד שכן לקיים את הנוהג הזה, כדי ליצור אווירה טובה ונעימה עם המטפל הזר. 

עצות חשובות לאיתור מטפל זר 

רגע לפני שאתם שוכרים שירות של מטפל זר או מטפלת זרה חשוב מאוד לזכור כי אותו מטפל זר הוא מי שיבלה את מרבית שעות היממה לצד יקירכם. חשוב מאוד לבחור את האדם המתאים ביותר הן לצרכיו הטיפוליים אך גם לא פחות חשוב הוא אדם שיתאים גם לצרכים חברתיים בסיסיים:

תקשורת – תקשורת ולו הבסיסית ביותר בין המטפל הזר לבין המטופל היא בסיס משמעותי לקשר טוב שמהווה בסיס מהותי לטיפול איכותי. הבדלי שפה שבהם לא המטפל ולא המטופל מבינים אחד את השני יכולים להביא למצבי תסכול ופגיעה בטיפול ועל כן, דבר ראשון יש לוודא כי המטפל הזר ויקירכם יכולים לתקשר ביניהם.  

התאמה לצרכים – חשוב לוודא כי המטפל הזר מתאים לטיפול בצרכים של יקירכם. במקרים רבים מטופלת אישה תעדיף מטפלת זרה ולא מטפל, במקרים של מטופלים או מטופלות עם עודף משקל אשר זקוקים לסיוע בהרמה מהמיטה וכדו' נצטרך מטפל עם כוח מתאים לביצוע מטלות שכאלו וכדומה.

קשר אישי עם המטפל הזר – יש לזכור כי המטפלים הזרים נמצאים הרחק ממשפחתם וממולדתם. באופן טבעי הם מתמודדים עם סביבה לא מוכרת, תרבות אחרת ועוד…חשוב מאוד ליצור סביבה תומכת וסובלנית עבור המטפל הזר. יש לזכור כי מטפל שמח יעניק טיפול איכותי יותר מאשר מטפל טרוד ומצוברח. העניקו למטפל הזר יחס, שאלו לשלומו, דאגו לסייע לו בהתנהלות הכלכלית וכדו' – ובכך גם תתרמו לאיכות הטיפול אשר ניתן ליקירכם.  

כללי
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
מה זה תרומת ביציות?
תרומת הביצים מיועדת לנשים מגיל 18 ועד גיל 54 שאינן יכולות ללדת ילדים מהביציות שלהן ולכן יש להן אפשרות...
קרא עוד »
מרץ 01, 2021
איך בוחרים מומחה לאבנים בכליות
בעבר כשהיינו זקוקים לשירותיו של מומחה בתחום רפואי מסוים, הרי שהיינו יכולים לפנות אל קופת חולים בשביל...
קרא עוד »
אוג 29, 2019
המצפן האורתופדי: נווט את הדרך שלך למומחה הנכון
בחירת אורטופד או מומחה היא החלטה מכרעת שיכולה להשפיע באופן משמעותי על בריאותכם ואיכות החיים שלכם....
קרא עוד »
נוב 01, 2023