יש לנו שחיקת סחוס – מה עושים עכשיו?

שחיקת סחוס

רבים מדווחים על כאבים או מגבלת תנועה כתוצאה משחיקת סחוס בברך. הסחוס הוא אלמנט חשוב מאוד העטוף את העצם ומרכך את התנועה וכאשר הסחוס נשחק מרגישים מעין נוקשות ואובדן בגמישות. הסחוס הוא רקמה חלקלקה המאפשרת תנועה של המפרק כמעט ללא חיכוך ולמעשה, כאשר הסחוס נשחק העצם מתחככת בעצם ונוצר כאב.

שחוקים? אתם לא לבד

שחיקת סחוס היא תופעה טבעית הנפוצה אצל גילאי 60 ומעלה אך לפעמים מואצת ומתעצמת
בעקבות פעילות גופנית מאומצת או תאונה בה היתה פגיעה במפרקים אפילו פציעות מלפני שנים רבות עשויות לבוא לידי ביטוי בהמשך כדלקת מפרקים ניוונית.
כל אחד עשוי להרגיש את השחיקה בסחוס בדרך שונה – יש מי שחווים כאבים ואחרים מבחינים בדלקת באזור המפרק, בצקות, הצטברות נוזלים ואפילו שינויי צבע. נהוג לחשוב שהכאב בא לידי ביטוי רק בעת מאמץ או תנועה, אבל אין הדבר נכון כי כאב שמקורו בשחיקת סחוס יכול להופיע גם בעת ישיבה ואפילו להתגבר בעת שכיבה. ככל שהכאב גובר כך עולה הצורך לטפל על מנת להשיב את יכולת התפקוד וכמובן לשפר את איכות החיים.

הדלקת שחייבים להכיר

תופעה של שחיקה במפרקי הגוף בעלת השם הרפואי אוסטאוארטריטיס ((OA וזו מוגדרת כדלקת מפרקית ניוונית שעשויה להוביל לבעיות רבות ומשפיעה בעיקר על אזור הגב התחתון והצוואר אבל יכולה להגיע גם לברכיים, ירכיים ואפילו אצבעות הרגליים. הבעיה פוגעת בסחוס, בעצם התת סחוסית ובמייצבי המפרק וחשוב לטפל בבעיה לפני החמרה.
פעמים רבות יופנו הסובלים מדלקת זו לרופא ועל פי מצבם יופנו להמשך טיפול. הטיפולים משתנים מפציינט לפציינט כאשר אפשר למנות בין הטיפולים תרגילי פיזיותרפיה, ביצוע פעילות גופנית על מנת לשפר טווחי תנועה, הידרותרפיה ושחייה. הסובלים מכאבים ישתמשו אולי במשככים למיניהם או כדורים אנטי דלקתיים ובמקרים של עודף משקל הדרישה תהיה להפחית מהמשקל, שכן המשקל מכביד על המפרק. יש לקחת בחשבון שבמצבים חריפים או כשההמלצות הנ"ל לא הועילו בשיפור המצב יתכן שהמטופל יופנה לניתוח החלפת מפרק שתפקידו להחליף את המפרק הפגום במפרק מלאכותי שיאפשר לו להמשיך בתפקוד התקין.

ניתוח להחלפת מפרק – כל מה שחשוב לדעת

כיום ניתוח זה מתבצע בגישה הקדמית שנחשבת ליעילה ומקצרת את התהליך השיקומי בהשוואה לגישה הצידית ובעלת יתרונות רבים עבור המנותח כמו חזרה לפעילות ואם מדור החלפת ברך ולא ירך, הרי שרק זמן אמת מהלך הניתוח יכול להחליט המנתח אם יש צורך. לרוב בניתוח מה שיקרה זה שמבודדים את הרגל בבדים סטריליים ומסיטים את הפיקה כדי לחשוף את החלקים הפגועים של הסחוס. לאיזון הברך, תתבצע הפרדה של הרקמות הרכות בחלק הפנימי של עצם השוק וסילוק האוסטיפיטים, שהם למעשה בליטות עצם המופיעות באזורים של ניוון או הרס של הסחוס. עם סיום הסרת הסחוס השחוק, יחל תהליך של קיבוע המשתל המלאכותי באמצעות צמנט. לאחר מכן, ייסגרו את הפצעים עם תפרים ויחל תהליך שיקום שלרוב כולל אשפוז קצר ולאחר מכן, פיזיותרפיה ומעקב. במקרים מסוימים בלבד יהיה צורך באנטיביוטיקה במידה ותיווצר דלקת.

למי שעובר את הניתוח לרוב יומלצו גם תרגילים ספציפיים ומעקב רפואי לאורך תקופת ההחלמה. בהתחלה תיתכן אדמומיות במקום או נפיחות, אבל אם הניתוח עבר כשורה ניתן יהיה ליהנות מתנועה חלקה ללא כאב המדמה תנועה טבעית של הברך.

חשוב מאוד לפנות לרופא מומחה בנושא שיאבחן את הבעיה וכן ידע להמליץ על תוכנית טיפול נכונה ויבצע את המעקב הנדרש. רצוי רופא שהוא גם מנתח ויוכל לבצע את הניתוח בפועל.

כללי
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
פירות יבשים – התרומה האמתית של הפירות היבשים לגוף
יש כמה סיבות מדוע כל כך כדאי לעסוק בכושר, קודם כל כושר מחטב את הגוף והופך אתכם להרבה יפים ומרשימים...
קרא עוד »
אוק 09, 2018
כמה עובדות על תרופת הקמגרה לאין אונות
מאמר זה עוסק בקמגרה. זוהי תרופה מרשם המשמשת לטיפול בהפרעות זיקפה. הקמגרה היא תרופה מרשם המשמשת...
קרא עוד »
יונ 21, 2022
תסמינים לאבנים בכליות
אבנים בכליות הן בעיה נפוצה שאנשים רבים נאלצים להתמודד איתה. זו יכולה להיות חוויה כואבת וקשה שיכולה...
קרא עוד »
נוב 18, 2022