אחד מן הבעיות הנפוצות בטרימסטר השלישי והאחרון של ההיריון הוא עובר שנמצא במצג ראש ולא במצג עכוז, במצג ראש האידיאלי ראשו של העובר מופנה לכיוון פתח תעלת הלידה וממוקם מעל האגן. במצג עכוז לעומת זאת, עכוזו של העובר הוא זה שנמצא סמוך לתעלת הלידה, אז נדרשים לפתרון על מנת לבצע את הלידה בשלום. במצב כזה לרוב ליולדת ישנם שני אפשרויות עיקריות, לבצע ניתוח קיסרי או לבצע פעולה של היפוך עובר כך שהעובר יחזור למצג ראש ויהיה אפשר לבצע את הלידה באופן טבעי. אמנם בעבר יילדו גם עוברים במצג עכוז בלידה רגילה, אך כיום מבצעים כמעט רק ניתוחיים קיסריים ולכן הדרך היחדה להימנע מניתוח היא היפוך עובר.
מהו ההליך של היפוך עובר?
כאשר האשה בוחרת בהליך של היפוך העובר, היא מוזמנת לבית החולים שם נערכים לה בדיקות מקיפות לוודא שאין גורמי סיכון אצל האשה וההיריון נמצא כעת במצב תקין, בודקים שאין לאשה צירים ואז מתחילים בפעולת ההיפוך. תחילה מבקשים מהאשה למלאות את שלפוחית השתן מה שמקל על הרופא את פעולתו, ואז הרופא אוחז בישבנו של התינוק ומגלגל אותו עד שהוא מתהפך חזרה למצג הראש.
הפעולה עלולה להיות לא נעימה לאשה ובדרך כלל כואבת, אך בהשוואה לניתוח קיסרי, הכאבים חלשים יותר ורבות מעדיפות לעבור את הסבל הקצר הזה מאשר לעבור ניתוח קיסרי.
הסיכויים והסיכונים בהליך של היפוך עובר
הסיכויים של ההליך גבוהים יותר במקרה שהלידה איננה לידה ראשונה אז שרירי הבטן והרחם של האשה רכים יותר מה שמקל על הליך ההיפוך, בלידות חוזרות חוזרת סיכויי ההצלחה עומדים על כ – 75 אחוז, לעומת 60-65 אחוז בלידה ראשונה.
הליך ההיפוך נחשב לבטוח לאם ולעובר, אם כי לעיתים נדירות מאוד עלול לגרום להיפרדות שליה או למצוקה עוברית ודימומים, אך זהו מצב נדיר מאוד וההליך נחשב לבטוח במיוחד. למידע נוסף פנו לנעמי דרור